Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

Door het nieuwe pensioenstelsel – officieel de Wet toekomst pensioenen (Wtp) – verandert er ook het één en ander rondom het partnerpensioen. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op de financiële zekerheid van uw partner na uw overlijden. We hebben de belangrijke zaken voor u op een rij gezet.

Wat betekent het nieuwe pensioenstelsel voor uw partnerpensioen?

In de nieuwe wet is het partnerpensioen bij overlijden vóór pensioendatum gestandaardiseerd. Omdat dit nu nog niet zo is, kunnen er soms vervelende situaties ontstaan, Bijvoorbeeld als een pensioendeelnemer is vergeten om de partner aan te melden. Met de Wtp komen er ondubbelzinnige afspraken die dat moeten voorkomen.

Maximaal 50%
Het partnerpensioen is een belangrijk onderdeel van uw pensioenregeling. Het zorgt er immers voor dat uw partner een inkomen heeft als u komt te overlijden. In de toekomst mag het partnerpensioen tot 50% van uw pensioengevend loon zijn. Die 50% is het maximum, dus kan de uitkering ook minder zijn.

Rekenvoorbeeld
Stel, uw loon is € 60.000 per jaar. Volgens de nieuwe wet is het partnerpensioen dan in het beste geval € 30.000. Maar als uw pensioenregeling uitgaat van 20%, ontvangt uw partner slechts € 12.000. Het is dus belangrijk om te controleren welk percentage er in uw pensioenregeling staat.

Uitloopregeling en uitruilmogelijkheden
Een andere verandering is de uitloopregeling. Dat is een tijdelijke voortzetting van de dekking na ontslag. Als u uw baan verliest, blijft het recht op partnerpensioen nog voor enige tijd doorlopen. In principe is dat drie maanden.

U kunt ervoor kiezen om die periode te verlengen. De nieuwe wet biedt namelijk de mogelijkheid om pensioen uit te ruilen. Dat gaat dan wel ten koste van de hoogte van uw persoonlijk pensioenvermogen. Toch kan dit een verstandige keuze zijn als u wilt dat uw partner financieel beter verzorgd achterblijft.

Flexibiliteit
De wijzigingen in het partnerpensioen in het nieuwe pensioenstelsel zijn erop gericht om meer flexibiliteit te bieden en beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften van de deelnemers. Het is belangrijk om deze veranderingen goed te begrijpen, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw situatie.

Meer informatie
Heeft u vragen over de veranderingen in het partnerpensioen, de mogelijkheden voor tijdelijke voortzetting na ontslag, of het uitruilen van pensioen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om u te helpen waar we kunnen.