Taxaties

De juiste taxatie

De (ver)koper van een woning, de hypotheekverstrekker, de verzekeringsmaatschappij, de overheid en de belastingdienst vragen zich vaak af wat een woning waard is. Een taxatie van uw woning geeft u antwoord op deze vraag. Hiervoor kunt u uitstekend terecht bij een makelaar van de NVM. Diverse geldverstrekkers zoals banken en verzekeringsmaatschappijen accepteren niet zomaar elke taxatie maar hanteren strikte regels. NVM-leden hanteren bij taxaties het model NVM-taxatierapport dat door alle geldverstrekkende instellingen en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt geaccepteerd. Bij elk NVM-kantoor vindt u overigens een beëdigd NVM-makelaar/taxateur, die is ingeschreven in het register van de Stichting VastgoedCert. Dit branchebrede platform houdt zich bezig met het certificeren en registreren van de (technische) vakbekwaamheid van makelaars en taxateurs in onroerende zaken.

De voordelen van een taxatie via de makelaars van de NVM

Landelijk netwerk

Met ruim 4.000 leden telt het netwerk van de makelaars van de NVM een landelijke dekking.

Regionale deskundigheid

Door de landelijke dekking is er altijd een NVM-makelaar in de buurt die goed op de hoogte is van uw regionale situatie. Dat is essentieel om de waarde van uw onroerend goed te kunnen taxeren, want de marktsituatie kan per regio enorm verschillen. En dat heeft weer invloed op de waarde van uw woning.

Marktkennis

Makelaars van de NVM zijn als geen ander op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt. Ze zijn namelijk aangesloten op het digitale kenniscentrum van de NVM, een zeer gedetailleerd portaal dat hen voorziet van informatie over bijvoorbeeld de waarde van een woning, de buurt waar u wilt gaan wonen en de historie van een huis dat uw wilt kopen.

Een NVM-makelaar zal u vragen waarom u een waardebepaling wilt laten verrichten. Het doel van een taxatie leidt namelijk tot verschillende soorten waarden. Deze waardebegrippen kunt u tegenkomen:

  • Onderhandse verkoopwaarde: wanneer u een woning (ver)koopt vrij van huur en gebruik spreken we van de onderhandse verkoopwaarde. Dat is de hoogste waarde van de woning bij een ongedwongen en goed voorbereide verkoop. Deze waarde (met taxatierapport) is ondermeer noodzakelijk bij het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  • Executiewaarde: wanneer u een hypotheek nodig heeft, wil de bank de executiewaarde van de woning weten. Dat is de waarde die de woning opbrengt bij een gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als u de hypotheek niet meer kunt betalen. De bank wil immers het geleende geld altijd terug krijgen.
  • Herbouwwaarde: wanneer u een opstalverzekering wilt afsluiten, wil de verzekeraar de herbouwwaarde van de woning weten. Dat zijn de kosten van een nieuw te bouwen gelijkwaardige woning (bijvoorbeeld na brand).
  • Waarde in het economische verkeer: de Belastingdienst wil de waarde van uw woning weten voor het bepalen van o.a. de vermogensbelasting en het huurwaardeforfait. Deze zogenaamde 'waarde in het economische verkeer' wordt bepaald aan de hand van de WOZ, de Wet Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde is bepalend voor de jaarlijkse, gemeentelijke OZB-heffing.

Wanneer duidelijk is wat voor taxatie u nodig hebt, maakt de NVM-makelaar met u een afspraak om de woning te taxeren. Hij zal u vragen het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en zo mogelijk tekeningen van uw huis bij de hand te hebben. Bij een taxatie let de makelaar van de NVM op het volgende:

  • de staat van onderhoud;
  • inhoud en oppervlakte;
  • functionele indeling;
  • de constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan;
  • mate van isolatie en energiezuinigheid;
  • verplichtingen en rechten, zoals overpad en erfpacht;
  • ligging en omgeving.

De taxateur doet ook kadastraal onderzoek, is op de hoogte van het bestemmingsplan en houdt rekening met de marktsituatie. Alle bevindingen worden vastgelegd in het taxatierapport. Let op: wanneer verschillende taxateurs dezelfde woning taxeren, kunnen de uitkomsten verschillen. Het gaat immers om een deskundige schatting.

Laatste nieuws