Het is volop voorjaar en daarmee is ook het fietsseizoen weer begonnen. Maar wat als uw karretje beschadigd raakt of – erger nog – wordt gestolen? In zo'n geval biedt een fietsverzekering uitkomst.

Voor een oude stadsfiets is een fietsverzekering vaak niet rendabel. Maar als u een dure e-bike, bakfiets of racefiets heeft, is een verzekering vaak een verstandige keuze. Vooral in steden met een hoog diefstalrisico, of als uw fiets vaak buiten staat.
Aandachtspunten
Als u ervoor kiest om een fietsverzekering af te sluiten, zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten:- Dekking: De meeste verzekeringen vergoeden diefstal, maar er zijn ook opties voor schade door een ongeluk of vandalisme. Kijk goed naar wat er precies verzekerd is en hoe lang er een nieuwwaardedekking is. Komt u er niet helemaal uit? Dan helpen we u graag.
- Premie en looptijd: De kosten van een fietsverzekering verschillen per aanbieder en per type fiets. Sommige verzekeraars werken met een eenmalige premie, terwijl anderen maandelijks of jaarlijks afschrijven.
- Eigen risico: Bij sommige verzekeringen betaalt u een eigen risico bij schade of diefstal. Meestal geldt: hoe lager het eigen risico, hoe hoger de premie.
- Beveiligingseisen: Verzekeraars stellen eisen aan het type slot dat u gebruikt. Zo is tenminste één ART-goedgekeurd slot verplicht om in aanmerking te komen voor een uitkering bij diefstal. Uiteraard moet u in dat geval de sleutels kunnen overleggen. Ook als uw fiets in de tuin, de schuur, de garage of de bijkeuken stond!